středa 17. srpna 2016

První postřehy aneb Cómo son los chicos

Hodiny a hodiny prosurfuvané na internetu před odjezdem přece jen přinesly nějaké poznání - v Uruguayi, ostatně jako v celé Jižní Americe, jsou lidé více otevření. No, něco jiného je o něčem číst a skutečně to zažívat. Hned na letišti nás překvapila Merilen, když nás hned po představení objala a políbila na tvář. Fajn, říkala jsem si, je to YFU dobrovolník, takže si o nás něco přečetla a má pocit, jako by nás znala.

Avšak první den školy úspěšně zbořil mou teorii. Tady se prostě líbají na tváře všichni. Dobře - zdá se, že učitelé jsou výjimka, ale umíte si představit, že byste v Česku zdravili učitele stejně jako spolužáky?? Tady je úplně v pořádku zdravit všechny "Hola" a jako nutný dodatek přidat "Qué tal?" (Jak se máš?). Pravda, je to spíše řečnická otázka, protože její autor většinou pokračuje proudem slov, kde stěží dokážete rozeznat svoje jméno... (Hlavně když ho všichni vyslovují špatně... :DD )

Další překvapení přišlo o přestávce, když jsme postávaly se spolužačkami na školním dvoře a povídaly si. Z ničeho nic se k nám přiblížila holka, všechny nás pozdravila, objala a dala pusu a pokračovala do školy. Logická dedukce byla, že je to jejich kamarádka, tak jsem se dovolila svou lámanou (hodně, hodně lámanou) španělštinou zeptat na její jméno. Výsledek? 5 z 6 ji neznalo a ta poslední se s ní kdysi potkala v klubu. Šílený...

Jednu výhodu to ale má - sice si nepamatuju jména všech lidí ve třídě, ale rozhodně se mezi nimi necítím jako vetřelec. Přestože nemluví anglicky, a komunikace je tak poměrně složitá (čtěte iritující a frustrující... ... a občas vtipná), jsou to super lidi, kteří se vážně snaží.

Co dodat na závěr?? Doufám, že tu není nějaká lokální uruguayská infekční nemoc, protože jestli jo...





2 komentáře:

  1. Jak se špatně vyslovuje tvoje jméno? To si nedovedu představit :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Svou vlastní blbostí jsem si do formulářů napsala, že mi mají říkat Verča - no, bohužel č ve španělštině není, takže z toho vzniklo Verca. A ano c se v tomto případě čte jako k :D O problémech s mým příjmením nemluvě... :DD

      Vymazat