čtvrtek 3. listopadu 2016

Pro (naše i vaše) dušičky



Posledních pár dní bylo trošku šílených. Počasí se rozhodlo být trošku „aprílové“, i když máme listopad. Až teď mi došlo, jak směšně naše české názvy měsíců působí na opačné polokouli, když tu v lednu je 35 °C. Možná že by se to dalo obhájit tím, že žijí v ledničkách a mrazácích, jinak si neumím představit, jak můžou to horko přežít.
Aprílové počasí se tu však nestřídá během deseti minut, ale během dnů. Jeden den je 27 °C, sluníčko svítí a Vy přemýšlíte nad koupí vlastního zmrzlinářství. Druhý den je 12, prší, fouká opravdu silný vítr a bouřky doprovází kroupy. Do toho přijde meteorologický ústav s tím, že je červená aletra na polovině území a že se možná zase vyskytnou nějaká ta tornáda. A dneska? Dneska to vypadá, jako by se nic nestalo, zase je horko (a to je jen jaro!) a já se peču (ve vlastní šťávě…).
Červená se line záře... Bouře, bouře! La, la, la.
Právě v jednom z těch „nepěkných“ dnů přišel Halloween. Když nad tím tak přemýšlím, bylo to vlastně ideální halloweenové počasí. Přes prohlášení rodiny, že se tady tento převážně americký svátek neslaví, k nám nakonec přišli (nebo vzhledem k síle větru a kostýmům čarodějnic doletěli) nějací koledníci, a tak jsme se zbavili těch zdraví škodlivých, sacharidy prosycených, umělými svinstvy dochucených a dobarvených lízátek, bonbonů a jiných cukrovinek. Ještě že nás od jejich snědení zachránili!

Další den nás meteorologové strašili všemi možnými i nemožnými hrůzami přírody. A tak jsem zůstala doma (jako každý správný Uruguayec) a nedělala vůbec nic (jako správný Uruguayec). Tahle země mě začíná trošku děsit – zvlášť když tu mají jen dva symfonické orchestry a lístek stojí dvakrát až třikrát víc než v Česku. Co už nadělám… Světlým bodem v jinak pochmurném dnu bylo pozvání na další den do domu kamaráda, jehož host taťka se vrhnul do plánování setkání rodin a studentů z celého města.
Výměnní studenti z Ciudad de la Costa. Vidíte toho vzadu
s šedým tričkem? Tak ten ne.
2. listopadu se v Uruguayi slaví dušičky, a tak je státní svátek a nejde se do školy. (Touhle dobou už mi začínala pěkně chybět… Nebojte se – nic vážného - jen chvilková slabost.) Na zlepšení nálady (a počasí – někdo zkouší anti-dešťové tance, my pečeme!) jsme se rozhodli s kamarádi vytvořit alfajores! Nápad jistě dobrý, výsledky byly ohromující. A tak když jsme po hodině španělštiny zamířili na asado (maso, které se griluje, a zároveň i jméno pro „grilovačku“), nemohli jsme naše malé výtvůrtky nevzít s sebou a nepodělit se s ostatními. Mňam.


Abych byla úplně upřímná, nebyly to čistokrevné alfajores. Nevíme proč, ale chuťově připomínaly křížence piškotu a lineckého. Právě podobnost s vánočním cukrovím nás přiměla k vytvoření česko-německo-rakouské aliance pro pečení cukroví. Náš další cíl? Perníčky.

Žádné komentáře:

Okomentovat