středa 17. května 2017

Výletování

S host mamkou jsme před týdnem vyrazily na výlet do Montevidea a já (konečně) usoudila, že je čas věnovat jeden článek tomuto velkoměstu.

Do Montevidea jsme se vypravily v úterý časně ráno s jasným cílem - koupit závěsy a zajít do banky… Jo, a taky proběhnout nejvýznamnější pamětihodnosti a zajímavosti. O půl desáté jsme tak stály před autobusovým terminálem/nákupním centrem Tres Cruces. Jak by řekla nejmenovaná osůbka, „vzaly“ jsme autobus (ne, neukradly jsme ho) a vydaly se směrem k novému nákupnímu centru, které se prozíravě jmenuje „nuevocentro shopping“.

Památník obětem (zmizelým) diktatury


Po malé „občerstvovací“ zastávce v domě, kde host mamka se sestrou bydlívaly, jsme se vydali přesně na opačnou stranu Montevidea, tedy na ramblu - chci říci nábřeží.(?)

Rozárium bez růží?! V Uruguayi žádný problém.
Najdi pět rozdílů.

Pittamigliův hrad - v Uruguayi je jich hned několik.
Chybí jen drak...

Odpočinkujeme.
Následně jsme se vydaly do dalšího nákupního centra, cestou jsme se však ještě zastavily na trzích. Já ani host mamka jsme nebyly schopny odolat místní nabídce a koupily si bombilly (takové to kovové brčko na pití maté).

Na autobusové zastávce jsme se krčily před rozzuřeným
 indiánem.
Shopping Punta carretas se vyznačuje jednou zvláštností – jen málokteré nákupní centrum bývalo totiž v minulosti vězením, a to tím nejkrutějším v celé zemi. Dnes Vás však na tomto místě budou mučit jen neúměrně vysoké ceny.



Naše velikonoční vajíčka přeplula oceán.
To už jsme obě začaly mít pořádný hlad, a tak jsme se rozhodly zkrátit prohlídku „nákupáku“ a zamířit do centra na to nejlepší chivito z celé Uruguaye s malou odbočkou do národní knihovny, právnické fakulty a jeslí, kde pracuje teta. Do restaurace jsme se doplazily téměř mrtvé hladem.
Další zastávkou byla banka, po které následoval umělecký trh se spoustou zvláštností a nádherných 
zbytečností a pár opravdu divných, divných věcí.

Kam se hrabou názvy jako "lidovky" nebo "MF",
Uruguayci mají papuč/pantofli/nazouvák.

Mňamka.

Taková krásná klíčenka! A z čeho že to vlastně je? Z kostí?!?!
Aha... Ne, děkuji.
Venku se začalo stmívat a my jsme celodenní putování zakončily na Plaza de Independencia (náměstí Nezávislosti), kde je nové sídlo vlády a také (prý) ostatky národního a hrdiny Artigase.

Haló, máme problém - to slunko se tam nevleze. Nevadí, tak ho
schováme.

I v Montevideu platí, setkáme se u koně.
Časně ráno jsme se vypravily do divadla Solís na prohlídku, která se zrovna ten den nekonala. Alespoň jsme si tak prošly expozici kostýmů inspirovaných Shakespearovými sonety. Přivábené hudbou zvenčí jsme náhodou narazily na dechový orchestr armády/stráže, který nás zavedl až před budovu musea, které zrovna otevíralo – prostě štěstí. Výstava věnovaná především historii Montevidea byla jedním slovem úžasná.

Verča se snaží pózovat (a nejde jí to).



Vtip pro zasvěcené: "Ticho, blbci!"

Když Montevideo byla jen malá vesnička.

Nebyli bychom v Uruguayi, kdyby tu neměli
sbírku "starožitných" maté.
Následovala procházka historickou částí města zakončená v Mercado del puerto (přítavním trhu), kde jsme si daly ty nejlahodnější, nejúžasnější, nejchutnější a největší empanady, jaké jsem kdy jedla. Mňamka. Po prolezení všech turistických obchůdků v okruhu 2 km, jsme konečně začaly řešit to, pro co jsme se vlastně do Montevidea vypravily – závěsy. (Nutno přiznat, že bez úspěchu.) Cestou mi host mamka ukázala nejlepší panaderii (pekařství) v okolí, centrální hřbitov a dům, kde dříve bydlívaly.


Zdá se, že velikonoční zajíček navštívil stejný obchod jako já.


Přístav, kam se samozřejmě nemůže... Nic nepotvrzuji, ani
nevyvracím.
Byly asi čtyři hodiny a my se pomalu chytaly na návrat do Playa verde, když host maminka obdržela telefonát, který změnil všechny naše plány. Její starší bratr se totiž odebral na věčný odpočinek, a tak jsme se urychleně vrátily domů.

(Tento článek jsem napsala už před měsícem, tak si prosím posuňte časovou linii. Autorku článku totiž zasáhl záchvat lenosti. ;) 

Říkali mi, že se na ně nemám dívat
svrchu... Ale když ono je to tak těžké...

Žádné komentáře:

Okomentovat